De ce sa ne ingrijoreze depresia ?

depresia

In studiul The Global Burden of Disease (24 septembrie 2010) s-a apreciat ca depresia va fi lider unic ca si cauza a dizabilitatii care prescurteaza speranta la viata până în 2020, în curs de dezvoltare mondial pentru toate grupele de vârstă.

Un alt motiv pentru care ar trebui sa ne ingrijoreze depresia este tentativa de suicide, dar de multe ori esueaza dar si din pacate exista si cazuri in care suicidul chiar se intampla.Trebuie sa pornim de la premiza ca tentativa de suicid in cazul unei persoane deprimate este proiectata in mintea individului ca si reusita venind din nevoia de curmare a suferintei.Da, depresia este o suferinta puternica resimtita de persoana deprimata ca o durere sfasietoare la nivelul sufletului (pietului).O durere constanta si extreme de greu de suportat.Persoana deprimata ajunge la concluzia ca moartea este singura sansa de a scapa de acea durere.

Depresia este o afecțiune cronică recidivantă, cu rate de recidiva de 50% – 80% și un risc crescut de suicid (Judd & Akiskal, 2000; Mueller și colab, 1999;.. Penninx și colaboratorii, 2011; Solomon et al, 2000;Daphne Russell and Ian T. Russell si coolaboraorii,2013)

De ce persoanele deprimate nu au frica de moarte chiar daca inainte de a fi deprimate se temeau de ea?

Pentru ca durerea resimtita de persoana deprimata este perceputa ca fiind asa de mare incat individual se gandesti ca nicio alta durere nu poate sa-i produca atata suferinta.Moartea este privita ca pe o durere mult mai mica decat senzatia de durere din timpul depresiei.Plus de asta moartea este sansa, scaparea, curmarea suferintei fizice, psihice si emotionale.

Sinuciderea este mai frecventa in randul batranilor, in special a celor de culoare alba in varsta de peste 80 de ani, avand de 6 ori mai multe sanse sa se sinucida decat populatia generala.

Tentativele de suicide, dorintele sau gandurile negre trebuie luate in serios.Toate acestea sunt strigate de ajutor din partea individului deprimat.